Nastavlja se porast broja instant plaćanja u sistemu IPS NBS

Bez autora
Mar 28 2024

U Srbiji je prošle godine obavljeno 67 miliona instant plaćanja, što je za četvrtinu više nego u 2022. godini, objavila je Narodna banka Srbije (NBS) i navela da je već krajem oktobra prošle godine dostignut broj plaćanja koji je zabeležen u celoj 2022. godini i iznosio je 53,5 miliona.

Instant plaćanja građani Srbije obavljaju putem servisa koje pruža IPS sistem NBS, a takvih plaćanja je lane u proseku dnevno bilo 183.460 dok je dnevni rekord zabeležen 29. decembra, kada su obavljena 370.462 plaćanja.

Iz NBS podsećaju da osim osnovne mogućnosti slanja instant transfera odobrenja bilo kom primaocu sa tekućim računom u banci, IPS NBS platni sistem između ostalog omogućava i plaćanja računa za komunalne usluge, zatim na fizičkim i internet prodajnim mestima putem metoda IPS skeniraj i IPS pokaži, metodom plaćanja IPS skeniraj na internet prodajnom mestu, kojim se putem deep link tehnologije plaćanje realizuje u nekoliko klikova, korišćenjem usluge "prenesi".

Navode i da su lane još dve banke na domaćem tržištu omogućile svojim korisnicima instant plaćanje na prodajnim mestima, dok je jedna obezbedila i plaćanje računa skeniranjem jedinstvenog IPS QR koda te da je u prvoj polovini 2023. godine omogućeno i korišćenje instant plaćanja na pojedinim trafikama u Beogradu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik